Veelgestelde vragen

Ja, maar er is een risico van besmetting van het stadswater, u moet dus een erkend disconnetiesysteem plaatsen op uw installatie, vb onze Disbox. Dit is ook het geval bij een irrigatiesysteem.

De keuze van de pomp is afhankelijk van de hoeveelheid water in het zwembad, maar ook eventuele aanwezige onderdelen (capaciteit van de skimmers, leidingen, van een warmtepomp, het filtertype ...). Veel zwembad pompen zijn overgedimensioneerd, dit heeft een nadelig effect op de filtratie en de levensduur van de pomp. Het heeft dus geen zin om een krachtige pomp te nemen. Een te kleine pomp steeds onvoldoende filtratie geven. De pomp moet tenminste het totale watervolume van het zwembad filteren tijdens de gebruikstijd per dag.
Voorbeeld : voor een zwembad van 60.000 liter met een pomp die 5 uur per dag draait, neem een pomp (en filter) met minimaal debiet van 12.000 l/u en zonder in details treden nemen we een gemiddelde hoogte van 8-10 meter (niet te verwarren met een pomp die tot 12.000 l/u geeft en/of maximaal 8 of 10 m).

Een pomp met variabele snelheid kan het vermogen van de pomp nauwkeurig aanpassen volgens het zwembad, zwembadfilter en andere elementen. Dit kan resulteren een besparing van energie en een betere kwaliteit van filtratie. Maar een standaard goed gemeten pomp is meestal geschikt voor de meeste installaties.

Voor echte energiebesparing met deze type van pomp, moet u liever met een permanente magneetmotor werken die een hogere prestatie geeft dan standaard motoren.

Dit is hetzelfde zijn voor uw pomp, u past uw filter aan volgens de berekening van het pompdebiet. Maar wij raden u een filter die een beetje oversized is.

De twee types die het meest voorkomen zijn zandfilters (meestal met media-filter die efficiënter is dan zand) of patroonfilter. Met de nieuwe media-filter is, de kwaliteit van de filtratie tussen de twee systemen vergelijkbaar met een filter rond 20 micron. Een zandfilter heeft als voordeel om gemakkelijk te gebruiken en te behandelen. De patroonfilter heeft als voordeel meer compacter te zijn, heeft een groter filteroppervlak voor professionele modellen en ook niet af te wateren in de riool bij elke backwash. Dit is dus milieuvriendelijker. Het nadeel van de patroonfilter is dat het meer tijd neemt om te reinigen en het patroon te vervangen. Deze is afhankelijk van uw keuze, maar we raden u aan voor overdekte zwembaden een patroonfilter te kiezen, die is milieuvriendelijker en moet maar 1-2 keer per jaar gereinigd worden.

Ja, het zand heeft een levensduur van ongeveer 4-5 jaar, nadien moet dit vervangen worden. De nieuwe media-filter (glas...), heeft een langere levensduur, die is afhankelijk van de kwaliteit hiervan.

Inderdaad, de meeste professionele patroonfilters kunnen verschillende keren gereinigd worden (lees de instructies) en hebben een levensduur van een paar jaar. Maar ze slijten ook na 2-3 jaren en wij raden u aan om die te vernieuwen.

Verschillende soorten waterbehandelingen bestaa: behandeling met chloor, actieve zuurstof, zout elektrolyse, UV... Uw zwembadbouwer zal u advies geven over het meest geschikte systeem.

Het maken van een irrigatiesysteem vereist een voorstudie en deskundigheid. Er zijn veel elementen warmee u rekening moet houden: de aard van de planten, de bodem, het terrein, de tuin, de beschikbaarheid van water... We kunnen alleen maar adviseren om contact op te nemen met een professioneel die een studie zal doen en de implementaite. Wij kunnen u daarvoor enkele adres geven van verdelers of installateurs die met ons werken.

U heeft een lek (of vuil) aan de elektrische kraan, u moet deze demonteren, reinigen of de membraan vervangen (verwijder vooraleer de druk van de installatie)

U heeft waarschijlijk een defecte elektrische kraan of een probleem met de bedrading van de progammator, laat het controleren door uw installateur.

De sonde of vochtigheids sensor is zeker actief, u moet wachten tot deze droogt of u moet die by-passen. De programmator is verstoord, defect of er is geen stroom.

Er is een probleem met het debiet, de leiding is misschien te dun voor het plaatsen van alle sproeiers op dezelfde lijn. Vervang de sproeimonden door een kleiner model, voorzien een krachtiger pomp, maar in de meeste gevallen zal u de volledige installatie moeten vervangen.

Er bestaat dompelpompen voorzien voor deze toepassing, maak een klein put waar u een pomp met zijn vlotter (bij automatische toepassing) kunt steken. Vergeet niet de terugslagklep (vrij, zonder veer) op de waterleiding, zo kan het water niet terug keren in het pompput. De pompput moet groot genoeg zijn om de start en stop van de pomp te vermijden (teveel start en stop kan de pomp beschadigen), een minimum pompput is minimum 50x50x50cm.

Zonder in details te reden, raden wij u aan voor een privée installatie een pomp met "Vortex" waaier met een vrije doorlaat van min. 50mm voor afvalwater, rioolwater... de leiding en de klep moeten een diameter hebben kleiner dan min. 50mm.

Een pomp met snijwaaier, wordt meer gebruikt wanneer uw persleiding kleiner is (minder dan 50mm) of voor grote opvoerhoogte.

Let op: dompelpompen zijn niet geschikt voor koorden, condooms, filamenten, maandverbanden... Dit brengt vaak problemen !

Raadpleeg een professioneel voor advies voor het bepalen van een pomp. We raden u aan om twee pompen te plaatsen, die gelijktijdig werken in grensgevallen en anders afwisselend wanneer er minder water te pompen is. Ingeval bij een probleem van een pomp, dient de tweede als back-up pomp. Wij beschikken over voorgebouwde eenheiden en komplete oplossingen met alarm in geval in geval van problemen voor een snelle behandeling. Dit zijn betaalbare producten

Verschillende pompen passen zijn geschikt regenwatertanken of bovengrondse pompen die in uw huis of locaal dicht bij de tank geplaatst worden, of onderwaterpompen die in de tank geplaatst worden.

De zelfaanzuigende pompen zijn gemakkelijk te installeren en te controleren door het zicht of het geluid

De onderwaterpompen zijn geluidsarm, ze zijn in het algemeen duurder en gevoeliger dan een bovengrondse pomp, in geval van problemen kan er geen visueel of auditief controle gebeuren.

Een pomp kan water zuigen dieper dan 9m. Voor alle zekerheid en rekening houdend met het drukverlies kan een gewone pomp maar tot 6 à 7m diep zuigen. Om lager dan deze diepte te zuigen moet u een onderwaterpomp in uw put of bron plaatsen.

Let op: regen- of putwater mag niet in contact komen met stadswater, dit is verboden. U moet dus de installatie splitsen of een scheidingssysteem hebben met waterbevoorrading die EN 1717 cat. AB conform is. Die vermijdt alle verontreiniging van het stadswater. Onze systemen ARS zijn conform en BELGAQUA goedgekeurd.

In het algemeen gebruikt men regenwater voor de tuin, buitenkranen, WC en wasmachine. Wij ontraden het gebruik van regenwater voor andere toepassingen en zeker niet voor voedingswaren.

Een jetpomp is een zelfaanzuigende pomp met één of twee waaiers en constantedruk systeem (venturi) in de pomp. Deze pompen hebben een krachtige en constante aanzuiging. De meercellige zelfaanzuigende pompen beschikken over een automatisch klep,  een compact opstartsysteem dat van zodra de pomp gevuld wordt, gesloten en wordt de druk stijg. Deze pompen zijn meestal geluidsarmer, verbruiken minder energie maar zijn gevoeliger bij aanzuigproblemen. U moet in dit geval een correcte aanzuigleiding intalleren. In twijfelgevalen van de leiding of een te hoge aanzuighoogte, is het beter om een jetpomp te kiezen (in geval van een geschikt installatie). Zie FAQ van de aanzuigleiding.

Dit is een zeer gevoelig punt, die problemen op de installatie kan voortbrengen, er zijn verschillende regels te volgen :

1. De diameter van de zuigleiding nooit verkleinen ten opzichte van het verbindingsdeel van de pomp. Als de koppeling van de aanzuiging 1'' is, heeft u een flexibel voor de aanzuig van min. 1'' nodig (of in PVC-PE van 32mm)

2. Gebruik enkel een flexibel die voorzien is voor de aanzuiging (depressie kan aanvaarden), zeker nooit een klassieke flexibel,  deze flexibels zijn niet voorzien voor de aanzuiging, de rubber in de flexibel verplettert en laat het water niet doorgaan

3. Een dalende leiding voorzien van de citerne of de put naar de pomp. Hoogtepunten vermijden om geen lucht in uw installatie te veroorzaken.

4. Nooit filters plaatsen op de aanzuigleiding, behalve voorfilters. Filtratie zetten we altijd NA de pomp.

5. Vermijd een maximum lengte van de leiding (normaalgezien niet meer dan 15 meter), de aanzuighoogte (max. 6-7m), het aantal koppeling...

6. Gebruik de geschikte hermetische koppelingen, selekteer de juiste diameter voor uw aanzuigleiding ( een verschil van 1mm = luchtinlaat !). De minste lucht in de aanzuigleiding kan als oorzaak hebben dat de pomp niet werkt. 

7. Kies voor een drijvende zuigkit in uw regenwatertank (klep/filter drijft onder het waterniveau) die het zuiverste water zal oppompen. Kies voor een juiste flexibel, die soepel blijft in koud water, waarvoor vele bewegingen mogelijk zijn, druk- en depressiebestendig. Klassieke spiraalslang is niet aangeraden, deze scheuren gemakkelijk en hebben een kleine levensduur.

Heeft u uw pomplichaam goed gevuld met water en een kraan open gedaan voor de opstart om de lucht te verwijderen ? Indien wel, komt het probleem van de leiding: water is te diep, de leiding is te lang, er is een luchtbel op een hoog punt, een lek op de aanzuiging, een defecte koppeling de dichtheid van de pomp niet voorzien voor de leiding of depressie, slang die niet voorzien is voor de aanzuiging... er zijn vele elementen die de oorzaak kunnen zijn. Bekijk al deze punten met uw gebruiksaanwijzing.

Als u een conventionele pomp met tank en drukschakelaar heeft en er is onvoldoende lucht in de ketel. Stop de pomp, open alle kranen en bekijk de druk in de tank. Breng lucht erin met een compressor, de nominale druk moet 0,2 bar onder de startdruk van de pomp. Als er luck uit uw kraan komt is de membraan of de balg defect, bel een installateur om die te vervangen.

Heeft u een groep met een elektronische besturing, is het zeker dat een lek in uw installatie is of een defecte klep. Bekijk uw instalatie.

Voor een ééngezinswoning, is normaal gezien een debiet van 1500 liter tegen 3 bar genoeg (Opgelet, niet te verwarren met een pomp die max. 1500l/u en max. 3 bar geeft zoals vaak aangeduid in publiciteiten). Voor grotere huizen of irrigasiesystemen bel dan een professioneel die het debiet zal bepalen.

Standaardpompen zijn voorzien van een mechanische dichting tussen de motor en de pomp om de dichtheid te voorzien. Het is waarschijnlijk een deel die versleten is of defect, laat die vervangen door uw verkoper. Als uw pomp is bevroren, heeft u zeker meer schade, ook hier moet u uw verdeler contacteren.

De motor is waarschijnlijk geblokkeerd of de condensator is defect. Volg de gebruiksaanwijzing om de motor vrij te maken (zet de stroom uit om de motor vrij te maken draai met een schroevedraaier achteraan de motor). Voor de condensator, vervang die door een elektricien of uw verkoper.

Geen probleem, we kunnen een pomp plaatsen om de druk te verhogen, maar opgelet, normaalgezien mag u niet direct een pomp direct op de leiding plaatsen, u moet een wachttank plaatsen vanuit deze pompen. Informeer eerst bij uw locale overheid of watervoorziening. Wij verkopen kleine installaties met of zonder wachttank die u zullen helpen met uw druk of debiet problemen in uw huis of appartement. Voor gebouwen en collectiviteit raadpleeg een professioneel om uw behoeften te bepalen.

Kleine opmerking: Veel woningen hebben leidingen met kleine diameters (16mm...), verwacht niet te veel, de oorzaak van gebrek in debiet of druk komt hierdoor. Hoe kleiner de diameter van de leiding, hoe minder water in de leiding kan gaan en hoe minder druk wordt verkregen.

U heeft terrugslag op uw installatie, dit is niet goed voor uw installatie of apparaten. Dit komt van de terugstroom die hydraulisch schokken maakt. De terrugslag kunt u oplossen door een expansievat te plaatsen op uw installatie of door het plaatsen van een pomp met variabele snelheid.

Ja, maar er is een risico van besmetting van het stadswater, u moet dus een erkend disconnetiesysteem plaatsen op uw installatie, vb onze Disbox. Dit is ook het geval bij een irrigatiesysteem.

Zoals voor auto's is er ook een groot verschil, nochtants hebben ze allemaal 4 wielen, een stuur, bereik 120 km/u... Maar de constructie, materiaal, motor... maken dat de ene auto de andere niet is. Voor pompen is dit hetzelfde: het materiaal, constructie, het ontwerp... zijn elementen die een impact hebben op de productiekosten. U moet weten wat u wil kopen, wat is de kwaliteit, voor welk watertype, welke applicatie, welke levensduur... er is geen wonder !